In de rubriek 'Kantoor in beeld' neemt journalist en branchekenner Dick Spelt je mee naar de werkplek van CFD-leden. Hier laat hij hen aan het woord over hun passie, bedrijfsvoering en overige activiteiten waarmee men in de dagelijkse adviespraktijk in aanraking komt. 

 

Deze editie neemt Dick je mee naar Willem van Weelden & Albert van Zijl, collega's te Hilversum en eigenaren van PLAN 'Pensioen & Lijfrente Advies Nederland'.

 

 

CFD levert leden zekerheid in pensioenadvies

 

 

Het belang van een goed pensioen is essentieel voor werknemers en gezinnen en zal de komende jaren alleen nog maar groter worden, zeggen Van Weelden en Van Zijl. De directeuren van Pensioen & Lijfrente Advies Nederland (PLAN) zijn begonnen aan een grote en veelomvattende klus in pensioenland. Zij gaan de cliënten van de bij CFD aangesloten assurantieadviseurs naar keuze voorzien van goed pensioenadvies.

 

 

 

Als de CFD-leden hiervoor kiezen kunnen wij hun klanten zowel ondernemers als particulieren helpen bij pensioen en lijfrentevraagstukken, zegt Willem van Weelden. Van Weelden begon ooit bij een financieel adviesbureau voor medici en academici, “een beetje de tegenhanger van de VVAA” Daarnaast merkte ik dat ik steeds vaker door collega’s wordt gevraagd om bij klanten specifieke pensioen- en lijfrentevraagstukken op te lossen, zegt hij. ”

 

 

Via de permanente pensioeneducatie leerde hij Albert Jan van Zijl kennen. “Wij volgden samen de zogeheten pensioenacademie. Wil je je de pensioenproblematiek eigen maken, moet je het geheel eigenlijk een beetje plat slaan, zodat het hapklare brokken worden.” Van Zijl was al heel lang in de pensioenadvisering. Hij was onder andere manager bij het toenmalige Amev, later Fortis. Dat was wel leuk , “maar op een gegeven moment vind je bij een bedrijf aan tafel zitten en concrete problemen oplossen toch weer leuker dan tweehonderd man aansturen,” Van Zijl startte toen ZG Pensioen. Dit bedrijf draaide in zijn eigen woorden “ leuk maar toch niet leuk genoeg” en dat was ongeveer het moment dat Van Weelden en Van Zijl besloten om hun krachten te bundelen. “Het was eigenlijk het resultaat van een wat langere periode waarin je aan elkaar snuffelt en veel ideeën uitwisselt.”

 

 

CFD

 

Dat was ook het moment dat wij met CFD voorzitter Edwin Herdink in contact kwamen en gezamenlijk het idee uitwerkten om de leden van CFD te helpen met pensioen- en lijfrenteadvies. “Deze zomer startte ons gezamenlijk bedrijf Pensioen- en Lijfrenteadvies Nederland (PLAN)”, zegt Van Zijl. Wij hebben hiervoor een speciale nieuwe bv opgericht die zich uitsluitend met dit onderwerp gaat bezighouden. “Door de nieuwe pensioenwetgeving zit er voor burgers en ondernemers een megaverandering aan te komen”, zegt Van Weelden. “Je kunt rustig stellen dat de zekerheid die wij aan pensioen ontleenden, nu onzekerheid is geworden. “Bovendien merkten wij al tijdens de opleiding, die wij beiden volgden dat het huidige korps pensioen- en lijfrenteadviseurs snel aan het verouderen is, zegt Van Zijl. “Met onze middelbare leeftijd waren wij toch de jonkies.” De komende jaren verwacht het tweetal dat er een brede behoefte zal ontstaan aan heldere en begrijpelijke informatie over dit onderwerp. Volgens Van Weelden willen zij niet een vraagbaak zijn. “Waar de assurantieadviseur op pensioengebied de huisarts is, zullen wij fungeren als medisch specialisten. Als de assurantieadviseur er zelf niet uitkomt verwijst hij door naar de pensioenspecialist. De rol van vraagbaak is ons te vrijblijvend. Aanhoren, analyseren en oplossen, dat is ons terrein. De klanten van de CFD-leden ontzorgen op pensioen en lijfrente gebied.”

 

 

Kan ik dit betalen?

 

Er is momenteel veel onzekerheid op pensioengebied, vinden beiden. Bij particulieren is de vraag vooral: is mijn pensioen toereikend? Terwijl bij ondernemers en werknemers de informatiebehoefte zo mogelijk nog groter is. Voor een ondernemer zijn de belangrijkste vragen ten eerste : voldoe ik aan de wet en ten tweede: kan ik dit pakket wel betalen? In de ogen van het tweetal is de onzekerheid over de juist beslissing en de juiste pensioenuitvoerder de grootste vraag. Vaak vragen mensen aan ons wat de juiste leeftijd is om serieus werk te maken van je pensioen. “Het is duidelijk dat een 25-jarige zich nog geen zorgen hoeft te maken over zijn pensioen en het is ook duidelijk dat je veel te laat bent als je pas op je 55ste gaat nadenken over pensioen. Vaak wordt een leeftijd van tussen de 30 en de 35 aangehouden, zegt Van Weelden. “Voor veel mensen heeft de eerste pensioenstap te maken met een huwelijk, een eerste kind of de aankoop van een huis, vult Van Zijl aan. “Maar in het algemeen kun je zeggen dat te laat starten met nadenken over pensioen een van de meest voorkomende fouten is bij dit onderwerp.”

 

 

Pensioen roept op dit moment veel prangende vragen op en helaas hebben heel veel collega’s niet meer de kennis om ook de meer ingewikkelde problemen op te lossen, zegt Van Weelden. “Voor ons is dit een belangrijke reden om met ons bedrijf specifiek dit terrein te kiezen en dan met name alles wat met de praktische uitvoerbaarheid te maken heeft.”

 

 

Niets anders dan pensioen en lijfrenteadvies

 

Hoe zit de dienstverlening van Pensioen & Lijfrenteadvies precies in elkaar? Van Weelden: Voor ondernemers leveren wij in de eerste plaats inzicht in de pensioensituatie en daarnaast advies en bemiddeling bij de onderwerpen oudedagsvoorziening, nabestaandenvoorziening en afstorten stakingswinst/For en daarnaast advies en berekening van eigen Beheer (EB) of Oudedagsvoorzieningen. Voor ondernemingen hoort daarbij advies en bemiddeling ten aanzien van werknemerspensioen, maar ook: het starten, wijzigen en verlengen daarvan. Voor werknemers hoort daarbij inzicht in de pensioensituatie en advies en bemiddeling bij aankoop van het werkgeverspensioen, vult Van Zijl aan. “Particulieren kunnen bij ons terecht voor  inzicht in de pensioensituatie en advies en bemiddeling bij achtereenvolgens lijfrenteopbouw, lijfrente uitstel en lijfrente aankoop.

 

 

Hoe werkt PLAN?

 

Eigenlijk heel simpel volgens het duo: “De klant meldt zich aan bij het CFD-lid. Die meldt vervolgens op de site van www.bijPLAN.nl zijn klant aan geeft na instemming van de klant de contactgegevens (NAWTE) door. Of  de klant meldt zich rechtstreeks bij PLAN op de website aan onder vermelding van het CFD-lid waar hij is verzekerd. “Vervolgens nemen wij binnen twee werkdagen contact op met de klant. Er is een uitdrukkelijke afspraak met CFD dat de klant te allen tijde klant van het CFD-lid blijft.  “Wij bieden uitdrukkelijk gaan andere diensten aan klanten van CFD-leden aan, zegt Van Weelden. Ons werkterrein is de pensioenadvisering. Wij mogen en willen ook niets anders dan dit. De afspraak met CFD is wat dit betreft in beton gegoten: de klant blijft klant van het CFD-lid. En als wij bij advisering een bijkomend verzekeringsprobleem aantreffen koppelen wij dat netjes terug naar de betrokken adviseur. Dat is de garantie die wij geven, zoals wij ook de “zekerheid geven dat wij binnen twee dagen reageren.” PLAN schat in dat circa 10% van het aantal leden van CFD met vragen zou kunnen komen. Wij hebben de ruimte  om tientallen verzoeken in behandeling te nemen. .  

 

 

Hoe sta ik er voor?

 

De initiatiefnemers van plan verwachten vragen van particulieren te moeten beantwoorden als: “mijn lijfrente polis komt tot uitkering, maar ik werk nog, wat is de oplossing of ik betaal nu 1000 euro per jaar, heb ik genoeg geld om eerder te stoppen? Bedrijven, zeker ook de recente starter willen vaak weten wanneer en hoe zij het pensioen moeten gaan regelen en wat zij moeten doen als het pensioencontract afloopt en ook wat er verandert als de werkzaamheden zich wijzigen. Werknemers willen vooral weten of het opgebouwde pensioen voldoende is en wat er gebeurt bij overlijden. Zo is er een breed palet aan vragen die je min of meer kunt verwachten, zegt Van Weelden, “maar ook heel veel ingewikkelde kwesties en juist bij dit maatwerk kunnen wij een heel belangrijke rol spelen. Veel vragen komen voort uit onzekerheid”, zegt Van Zijl. “Mensen willen weten of zij niet in de problemen komen. Ze zijn dan bang om de verkeerde beslissingen te nemen. Dat inzicht bieden en mogelijk de geruststelling die daaruit kan volgen,  is voor ons een belangrijke component in onze dienstverlening.” De insteek is bij ondernemers natuurlijk heel anders dan bij werknemers of particulieren, realiseren zij zich. Bedrijven willen voor alles inzicht in de kosten van een pensioenregeling en kijken uiteraard naar de effecten op hun business model.   

 

 

De particulieren van deze generatie hebben soms moeite met de koppeling van systemen, aldus Van Weelden. Bijvoorbeeld:  “mijn pensioen is geregeld maar wat moet ik dan precies doen met mijn lijfrente” Voor ondernemers is het nog ingewikkelder. Zij zien een golf aan regels op zich afkomen. “Door de invoering van de pensioenwet gaat in feite alles op de kop. Als je nog aan het begin van je carrière staat, maakt alles niet zoveel uit”, zegt Van Zijl.  “Het probleem zit bij de werknemer van pakweg 45. Die wil weten of hij zonder problemen van het ene in het andere systeem kan overstappen. Ook ondernemers zijn bezorgd en willen precies weten wat de nieuwe pensioensituatie voor hun betekent. Verder vragen mensen zich vaak af of ze wel bij de goede pensioenuitvoerder zitten. Zo is er een vloedgolf aan vragen. En die zie ik de komende jaren alleen maar groter worden, zegt Van Weelden. “Je hebt je pensioen of lijfrentepot zorgvuldig opgebouwd, Je hebt als het ware een zak met geld maar wat ga je er mee doen? Je gaat, denk ik,  daarom naar degene die je vertrouwt en die jij al jaren kent, je assurantieadviseur. Al die sterk uiteenlopende situaties en de bijbehorende vragen maken  maatwerk noodzakelijk en dat kunnen wij leveren. De adviseurs die ons inschakelen, krijgen hiervoor een vergoeding. Geen provisie want dat is de oude wereld en die is definitief voorbij. Maar wij geven de adviseur die ons een klant bezorgt wel een introductievergoeding.”

 

 

Losse eindjes

 

Hoe prangend de pensioenvragen momenteel zijn,  hebben Van Weelden en Van Zijl al ervaren. “Bedrijven en particulieren weten ons nu al te vinden om de doodeenvoudige reden dat zij niet gehoord worden door de grote partijen. Hier zitten twee mensen die niet behoren tot de AON’s en Towers-Watsons van deze wereld maar die zich de pensioenproblematiek goed eigen hebben gemaakt en gewoon laagdrempelig en benaderbaar zijn.  Want vergeet niet dat er door de komende veranderingen ook heel veel losse eindjes zijn. Een ervan is de werknemer die net vijf jaar met pensioen is. Gaat hij meedelen in het risico rond pensioen of blijven zijn pensioenaanspraken ongemoeid en dat geldt ook voor de vijftiger die nog midden in zijn opbouw zit. Ik kan mij voorstellen dat er wel een goede regeling komt voor de generatie 70plus maar er zijn in Nederland ook heel veel mensen die net op het kantelpunt van verschillende systemen zitten en daar moeten wij met z’n allen heel goed over nadenken. “Dit zijn absoluut geen standaardvragen en er zijn dus ook geen standaardantwoorden te geven. Van welke kant je het ook bekijkt. Pensioen en lijfrente zijn in alle opzichten maatwerk.”